3 săptămâni în Peloponez, cu 4 autorulote

by Palade Miruna

Visam de mult timp să vizităm Peloponezul, iar anul acesta am hotărât să pornim către masiva peninsulă. Fiind o zonă atât de viariată, aceasta merită explorată săptămâni în șir. Noi am putut pleca anul acesta 23 zile, pe care le detaliem în cele ce urmează. Sperăm să-i inspirăm și pe cititorii noștri care își doresc să facă această excursie.

Noi am plecat cu o autorulotă semi-integrată Laika Ecovip din 2019.

Ziua 1 Sibiu – Camping Kromidovo Bulgaria

Camping Kromidovo are o locație convenabilă, cu câțiva km înainte de granița cu Grecia. Drumul de acces până la camping e rău, însă suntem bucuroși că am parcurs cea mai urâtă etapă din drum și că ziua următoare intrăm în Grecia.

Ziua 2 Camping Kromidovo – Camping Sikia

Camping Sikia se află în apropiere de Volos, e un camping foarte bun, aflat pe plajă. Pentru a ajunge la camping avem o abatere de 30 minute din traseul nostru pe autostrada către Peloponez.

Ziua 3 Plajă și relaxare la Camping Sikia

Ziua 4 Camping Sikia – Canalul Corint – Corint

Am făcut o scurtă oprire la Canalul Corint, care reprezintă intrarea noastră în marea peninsulă, Peloponez.

Ziua 5 Corint – Micene – Epidaurus – Paralia Karathonas

În partea de nord-est a Peloponezului se află  două dintre principalele atracții – Micene și Epidaurus. Micene era unul dintre cele mai importante centre ale civilizației grecești.

Epidaurus este una dintre cele mai populare site-uri arheologice din Grecia. Situat ȋn partea de nord – est a Peloponezului, Epidaurus este în mare parte renumit pentru Teatrul Antic. La câțiva pași de Teatrul Antic este sanctuarul lui Asklepios, un centru de tratament foarte popular în antichitate. Muzeul de Arheologie găzduieṣte multe exponate interesante descoperite cu ocazia săpăturilor ȋn acest sit.

Am petrecut noaptea off camping la Paralia Karathonas, ȋmpreună cu alte 15 autorulote. Pe plajă sunt dușuri, un robinet pentru alimentat cu apă și toalete ecologice.

Ziua 6 De la Paralia Karathonas am pornit cu bicicletele spre orașul Nafplio. Un drum pietonal pitoresc șerpuiește de-a lungul coastei, pe sub stânci înalte, de-a lungul a 4 km până în Nafplio. Nafplio, fosta capitala a Greciei, este printre cele mai frumoase oraṣe din Grecia continentală.

Ziua 7 Paralia Karathonas – Monemvasia – Camping Gythion Bay

Am pornit dimineața devreme la drum, o porțiune am urmat coasta în direcția sud, apoi am traversat niște munți, în care șoseaua ajunge la peste 950 m altitudine. De acolo am avut o priveliște nemaipomenită către masivul Taygetus, cu vârful Profitis Ilias, care are o înălțime de 2404m, cel mai înalt vârf din Peloponez.

Pauză la Monemvasia. Monemvasia este unul dintre cele mai pitoreṣti orașe din întreaga țară. Lângă țărm se ridică o stâncă uriașă, legată de uscat doar printr-un pod. În secolul al XIV-lea  Monemvasia era un oraș bizantin aglomerat. Astăzi, populația permanentă este de sub 50 locuitori. Câteva dintre vechile case au fost renovate și transformate în hoteluri, iar altele s-au reinventat în chip de restaurant și magazine de suveniruri.

Ziua 8 – Ziua 12 Camping Gythion, un camping extraordinar, aflat pe plajă, cu o piscină nemaipomentă. Umbra pe parcele este asigurată de măslini ṣi totul este foarte curat.

De la camping se poate ajunge ușor cu bicicleta în orășelul învecinat Gytheio. Acesta este un orășel portuar, înconjurat de păduri de pin și munți stâncoși. Cu restaurante amplasate în port, plaje lungi la periferie, a fost locul ales de noi pentru a ne relaxa 5 zile.

Ziua 13 Camping Gythion Bay –Pounda Beach

Am părăsit campingul  pentru a sta o noapte off camping la Pounda Beach, pe suprafața lacului secat Stroggili, unde o singură dună de nisip ne desparte de o frumoasă plajă cu nisip fin. Aici se află Pavlopetri, orașul scufundat în urma unui cutremur, pe care îl puteți descoperi la snorkeling.

Ziua 14 Pounda Beach – Elafonisos Ferry – Camping Simos Beach

Am traversat cu autorulota pe ferry de pe continent către micuța insula Elafonisos. Elafonisos are plaje de nisip lungi și albe, apa turcoaz, iar în octombrie destul de puțini turiṣti , ceea ce face insula să se înscrie în tipologia paradisului ascuns pe o insulă pustie grecească.

Campingul se află chiar la cunoscuta Simos Beach.

Plaja reprezintă un rai pentru iubitorii de snorkeling. Noi am văzut caracatițe, calamari, arici de mare și foarte mulți pești. Câteodată aveam senzația că suntem într-un acvariu. Plaja e foarte exotică, cu ape turcoaz, nisip fin și dune care ajung până la 10 m înălțime.

Ziua 15 Descoperim Elafonisos. Facem turul insulei cu bicicleta, un treaseu de doar 15 km. Luăm cina în port, unde am reușit să vedem broaște țestoase de mare.

Ziua 16 – 17, rămânem pe insula, insă ne mutăm din camping la taverna Simos Paradisio care găzduiește rulotiști. În schimbul găzduirii, consumăm de la tavernă.

Ziua 18 Elafonisos – Sparta – Nafplio

Părăsim insula și ne îndreptăm din nou către Nafplio, pentru a ne petrece în acest cochet orășel port ultimele zile în Peloponez.

În drum, facem pauză la Sparta, unde vizităm ruinele orașului antic și statuia lui Leonidas.

Ajungem seara în Nafplio și petrecem noaptea off camping, în port, alături de alte 10 autorulote.

Ziua 19 Nafplio

De dimineață nimerim o piață volantă, de unde ne cumpărăm fructe și legume și bem o cafea în piața centrală.  Apoi urcăm 999 trepte până la fortăreața venețiană Palamidi, care datează din secolul XVIII. Priveliștea din fortăreață ne recompensează efortul.

Ziua 20 Nafplio – Delphi

Părăsim încă înainte de răsărit Nafplio, cu destinația Delphi. Astfel, ajungem  să vizităm devreme situl arheologic și muzeul de la Delphi și ne stabilim în Camping Delphi.

Camping Delphi se află pe versantul sudic al Muntelui Parnassos, cu deschidere asupra unei văi largi, plină de măslini, care se întinde către coastă,oferind astfel o panoramă unică. Este un camping foarte bun, cu piscină, restaurant, mini market. Proprietarii campingului se ocupă în principal de producția de măsline și produse derivate, iar uleil lor este premiat la concursuri internaționale. Ne-am bucurat de o degustare din produsele lor și am refăcut stocul de ulei pentru acasă.

Ziua 21 Delphi Această zonă muntoasă reprezintă raiul iubitorilor de ciclism, așa că ne petrecem ziua descoperind zona pe biciclete, apoi profităm de piscina și minunatele priveliști din camping.

Ziua 22 Delphi – Paralia Katerini

Am profitat de vremea bună și am petrecut încă o jumătate de zi în Delphi, după care am pornit către ultima noastră oprire din Grecia, Paralia Katerini.

Petrecem noaptea off camping în port.

Ziua 23 Paralia Katerini – Gimi Camping Vâlcea

Conducem de dimineața devreme până la Vâlcea, din păcate suntem prea obosiți să mai ajungem acasă și oprim la Gimi Camping. Un camping forte bun, cu gazde primitoare.

Ziua 24 Gimi Camping – Sibiu

Informații utile

Cum am găsit locurile de campat?

Utilizăm aplicația park4night, atât pentru campinguri, cât și pentru locuri off camping. Din păcate, în perioada în care am călătorit noi, octombrie, multe campinguri sunt închise.

Cât am condus?

În total a parcurs în cele 24 zile 3.850 km și am avut o medie de viteză de 60 km/ h. Ceea ce înseamnă că am petrecut la volan aproape 64 ore. Am avut un consum mediu de 9,3 l/ 100 km la autorulotă.

Campingurile ne-au costat pentru 2 adulți și un copil de 1 an, în afara sezonului între 20 și 25 euro pe noapte.

Taxele de autostradă pe Grecia dus – întors au fost de 150 euro.

0 comment
0

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More