Visam de mult să vizităm iarna Bucovina, astfel încât în 28 decembrie am pornit în excursie. Iarnă a fost mai puțin, zăpada a lipsit, iar temperaturile au fost aproape numai pozitive. Însă tura a meritat din plin, peisajele de poveste ne-au încântat la tot pasul.
Am plecat dimineața din Sibiu pentru drumul de 280 km și am făcut prima pauză la Dracula Daneș, lângă Sighișoara pentru a vizita ferma și herghelia.
A doua oprire în ziua plecării am făcut-o la lacul Colibița. Campingul de la lac este închis iarna, iar toate parcelele din jurul lacului sunt private, așadar nu am avut posibilitatea de a coborî la lac.
Pe seară am ajuns la Eco Camping Bucovina, de lângă Vatra Dornei. Este unul dintre puținele campinguri deschise iarna. În sezonul rece oferă curent, apă, facilități deversare. Băile nu sunt deschise. Proprietarul este deosebit de primitor, fiind singurii clienți din acea seară ne-a povestit multe despre zonă.
A doua zi am pornit devreme spre Suceava, unde am vizitat Cetatea de Scaun a Sucevei. Cetatea Sucevei, construită la sfârşitul secolului al XIV-lea în apropierea oraşului medieval Suceava, a fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani, astăzi un monument istoric de nivel naţional.
Chiar vis-a-vis de cetate se află și Muzeul Satului Bucovinean. Un muzeu în aer liber, care pune în valoare patrimoniul cultural-arhitectonic de factură populară din Bucovina. Înființat în anii ’70, muzeul a cunoscut dezvoltare și extindere majoră începând cu anii ’90, iar în prezent dispune de un număr de peste 30 de obiective: case tradiționale din lemn, anexe gospodărești, instalații tehnice populare, ateliere meșteșugărești, construcții comunitare. Muzeul Satului Bucovinean a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava.
Pe după-amiază ne-am continuat drumul spre Sucevița, unde am campat la Camping Vila Cristal. La fel și acest camping oferă iarna curent, apă, facilități deversare. Și mai oferă multe animale, priveliști frumoase și aer curat.
Ziua următoare am vizitat Mănăstirea Sucevița. Situată în satul cu acelaşi nume, pe valea pârâului Suceviţa, la o distanţă de 18 km sud-vest de oraşul Rădăuţi, Mănăstirea Suceviţa a fost zidită în ultimele decenii ale secolului al XVI-lea, cu cheltuiala întregii familii de boieri Movilă dintre care Ieremia a domnit în scaunul Moldovei între anii 1595-1606.
De la Sucevița am continuat pe Pasul Ciumârna, situat la 1.100 m altitudine
După coborârea pasului, se ajunge în Vatra Moldoviței, de unde se poate vizita Mănăstirea Moldovița și se poate face o plimbare cu Mocănița Huțulca.
Noi am continuat prin Pasul Mestecăniș până la Ciocănești, unde am campat la Camping Vladimir. La fel ca și celălalte campinguri, și acesta oferă facilități de alimentare și deversare, însă are băile închise. Campingul se află pe deal și oferă niște priveliști deosebite, tipic bucovinene.
De la Ciocănești am pornit spre Poiana Negrii, unde am găsit zăpadă și ne-am întors la Eco Camping Bucovina. Aici am petrecut Revelionul cu alte câtva autorulote.
La 23 km de Vatra Dornei se află Rezervația Naturală Tinovul Mare din Poiana Stampei. Tinovul Mare păstrează cea mai mare rezervație (mlaștină) de turbă din România. Aflată la poalele Călimanilor în Depresiunea Dornelor, aceasta se extinde pe o suprafață de aproximativ 682 hectare. Poteca este amenajată cu podețe de lemn și este pitorească.
De la Tinovul Mare ne-am îndreptat pe unul dintre cele mai pitorești drumuri din țară, Valea Bistriței, spre Lacul Bicaz. Am înnoptat off camping pe malul Lacului Bicaz, la debarcaderul din localitatea Ceahlău. Seara am făcut foc, iar dimineața ne-am plimbat pe lângă lac.
De la Lacul Bicaz am plecat dimineața, am oprit la Borsec pentru o plimbare la Poiana Zânelor, Grota Urșilor și Peștera de Gheață. Cele 3 obiective se află la distanță foarte mică unul de celălalt și se poate ajunge la ele în plimbare.
Spre seară am campat la Lacul Zetea, unde după răsărit au apărut căprioare.
Lângă Lacul Zetea, în localitatea Izvoare, se află Manejul de cai islandezi Ivo, unde puteți intra doar pentru a vizita caii sau pentru călărit.
Întorși la Sibiu am campat la Camping Nomad Sibiu. Campingul oferă totate facilitățile întregul an, cu grupurile sanitare deschise, încălzite și cu apă caldă.
Distanță parcursă 1.165 km
Consum 9.2 l/100 km
Viteză medie 43 km/ h
Timp condus 27 h